Audi A3 MPV

Audi A3 blir familjevänlig MPV

Audi A3 växer som modellfamilj. I dag är två olika karossutföranden tillgängliga, snart fyra när sedanen och cabrioleten kommer senare i år. En femte version blir det också – Audi A3 som kompakt MPV.

Senaste generationen Audi A3 finns för tillfället i vanligt tredörrarsutförande och femdörrarsutförande, sistnämnda mer känd som Sportback. A3 Sedan hade premiär tidigare i år och försäljningen drar igång snart medan A3 Cabriolet fortfarande inte är premiärvisad, men det kommer inom kort. Fyra modellversioner med olika karossutförande beroende på vad man är ute efter. Men någon familjevänlig variant finns det inte – än så länge.

Enligt brittiska Auto Express ska Audi göra en femte modellversion, en femsitsig A3 MPV. Audis forsknings- och utvecklingschef Wolfgang Durheim ska nyligen ha sagt följande till dem:

 – Jag tror definitivt att det finns utrymme för förnuftiga eller familjevänliga bilar i Audis modellprogram. Men de måste vara eleganta, som vilken Audi som helst.

Ingen Audi A4 Superavant. Illustration: Mattias Rabe

Det är inte första gången det snackas om MPV-bilar i samma andetag som Audi. Tidigare var en sjusitsig Audi A4 Superavant en del av Ingolstadts familjevänliga plan, men den har fått stryka på foten till förmån för A3 i MPV-utförande.

MPV-varianten av A3:an ska baseras på Sportback-versionen med sin MQB-plattform som ligger till grund för alla nya A3-modeller, men även nya Volkswagen Golf, nya Seat Leon och nya Skoda Octavia. Dock kommer tyskarna att utöka hjulbasen med ungefär två decimeter för att göra bilen rymlig.

En konceptversion av bilen sägs kunna visas upp någon gång under 2014.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!