Audi A3 facelift – tre snabba från provkörningen

Testchef Hans Hedberg har flugit till München för att se om Audis golfklasstora A3 har blivit något bättre efter uppdateringen. Vi når honom per telefon när han tar en kort paus vid sidan av vägen.

Tjena Hans, Audi A3 facelift i München alltså. Sedan, Sportback eller Cabriolet, vilken kaross fokuserar du på just nu? Är det kanske uppdaterade S3:an du siktat in dig på?

– Självklart A3 Cabriolet, det spöregnar här och man är ju göteborgare. Roligt att Audi satsar vidare på cabrioleter i den här storleksklassen, det är man numera hyfsat ensamma om att göra. Annat var det för 10-15 år sedan, men många tillverkare satsar i dag på andra mer högbyggda klasser än taklösa.

Några ord om A3 facelift?

– Den ger en A4-upplevelse med sin omgjorda grill och strålkastarna som har fått ett hack likt storebror. A3 känns mer mogen är någonsin tidigare, framför allt då den har fått ta del av ny teknik som snart hör varje modern bil till. De nya förarassistanssystemen med blandat en kökörningsassistent är bra.

– A3 bjuder fortsatt på en trevlig körkänsla, bilen känns ännu mer kompetent än tidigare och har blivit än mer spännande i och med introduktionen av en trecylindrig TFSI-motor på en liter.

När kommer A3 facelift till Sverige och till vilket pris?

– I juni börjar den säljas men det går att lägga beställning på den redan nu. För 232 500 kronor får man en A3 Sportback med 115-hästars TFSI-maskin på 1,0 liter i kombination med manuell låda. Automatlåda, S tronic, 20 800 kronor extra. Ändrar man från Sportback till Sedan kostar det 8 000 kronor och ändrar man till Cabriolet lättar det plånboken med 48 500 kronor.

Tack Hans för att du tog dig tid i ösregnet, vi ser fram emot din fullständiga provkörningsrapport med alla upplevelser, fakta och prisuppgifter i kommande nummer av Teknikens Värld.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!