110330-audi a4 5 miljoner

Audi A4 nummer 5 miljoner

Tidigare i dag rullade den fem miljonte Audi A4:an av produktionsbandet i bayerska Ingolstadt. Man kallar händelsen för en stor milstolpe i den succéfyllda historien om A4.

Audi A4 lanserades 1994 som arvtagare till långköraren Audi 80 som kom redan 1966. Sedan dess har A4 tittat fram genom fyra olika generationer. Nuvarande är den som kom som årsmodell 2008 och internet betecknas B8.

Sedan Audi A4 började tillverkas för sjutton år sedan har ett antal miljoner passerat fabriksportarna. Och i dag var den fem miljonte A4:ans tur att se dagens ljus för första gången. Just det fem miljonte A4-exemplaret var en 3,0 TDI quattro i färgen Misano Red.

Fem miljoner exemplar av en vad man benämner premiumbil i mellanklassen är en ganska bra siffra på 17 år. Audi tar försäljningssuccén som ett bevis på att A4 är den mest populära bilen i sin klass.

Audi A4 tillverkas i Audis fabriker i Ingolstadt och i Neckarsulm, sistnämnda känt för att vara NSU:s hemstad och likaså Lidls. Men det är i Ingolstadt de flesta A4:or produceras. Där sätts sedanen, kombin (Avant), allroad-versionen och S4:an ihop. I Neckarsulm är det bara sedanvarianten som rullar av bandet.

Om ungefär tre år är det dags för en ny generation A4. Läs gärna våra tester och provkörningar av Audi A4 genom tiderna via länken nedan.

Test och provkörningar

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Teknikens Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande!