090723-direkt-a5-sportback

Audi A5 Sportback – direktrapport från provkörningen

PeO Kjellström gör en sista utryckning innan semestern. Denna gång till Florens i Italien för att provköra Audi A5 Sportback. Det går hett till på provkörningen, men kanske inte riktigt på det sätt Audi hade tänkt.

Hallå PeO, läget i vackra Italien?

Vackert är det, men herrejisses vad hett. 38,5 grader i dag när vi började köra. Jag har aldrig varit i varmare klimat någonsin!

Är bilen lika het?

Önskar jag kunde säga det! Visst, den är snygg ur vissa synvinklar, framförallt snett bakifrån. Men framifrån ser det ut som vilken Audi A4 som helst. Och det känns inte annorlunda heller.

 

Men, det är ju en Sportback?

Just det! Men Audi törs inte ta ut svängarna. Invändigt kan du lika gärna sitta i en A4 Avant, det är ingen skillnad. Motorerna är desamma, känslan är densamma. Det är synd för Audi kan ju om de vill, se bara på R8.

 

Så det här blir ingen hit?

Tja, den kommer säkert att sälja om än inte i några massor. Men för de som inte vill köra en ”vanlig” A4 och tycker att A5 med sina två dörrar är opraktiskt så är detta något att fundera över. Fyra sittplatser, men varför inte separata stolar bak?, och ett rejält bagageutrymme (480 till 980 liter beroende på fällning). Och en, tycker jag, liten skönhet när hon vänder rätt sida till.

 

Priser och annat?

Det blir inget glassande i sommar, A5 Sportback kommer tidigast i september. 2,0 TDI är faktiskt billigast med 334 500 kronor men det beror på att den varken har quattro eller S-troniclåda. Billigaste bensinare är 2,0 TFSI (211 hk) för 374 300 kronor men då har den båda ovan nämnda attribut. Snabbast ur startblocken är 3,0 TDI med 240 hästar. 0-100 km/h på 6,1 sekunder. Den är också dyrast med 445 700 kronor.

Billigare instegsversioner kommer men inte till introduktionen i höst.

OK, och nu bär det av till?

Älvsbyn i norrland. Hoppas det är kallgrader. Vi hörs!

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!