090111-Audi A7 Sportback

Audi A7 Sportback Concept

Timmarna före öppnandet av en bilsalong betyder smaskig information och bilder som läcker ut. Här har vi ännu en bil som gått den vägen – Audi A7 Sportback Concept som ska visas i Detroit alldeles strax.

Bilen har nu blivit officiellt avtäckt på Detroitsalongen. Texten nedan kommer inom kort att kompletteras med officiella uppgifter.

Vi har redan skrivit spalt(kilo)meter om kommande Audi A7, utan att någonsin ha sett den mer än som mula på spionbilder. Men snart får vi i alla fall se en glimt av vad som komma skall då bilen ska visas i konceptform på Detroitsalongen. Tyvärr finns det än så länge ingen information om bilen, men däremot bilder på vad som kallas Audi A7 Sportback Concept.

Det tillhör inte ovanligheterna att folk beskyller Audi för att vara tråkiga och konservativa i sitt formgivande, men detta A7-koncept kanske kan få alla belackare att ändra uppfattning. Men man måste ha i åtanke att det vi tittar på nu är just ett koncept. Den färdiga bilen dyker med största sannolikhet upp under första halvåret 2010 och först då vet vi hur mycket folket i Ingolstadt vågat ta ut svängarna. En sak kommer sannolikt att bestå – konceptbilens LED-lamporna. Tillsammans med single frame-grillen har lysdiodteknik i lamporna blivit något av Audis signum.

Audi A7 är en så kallad fyrdörrarscoupé och ska lira i samma klass som bland annat Mercedes CLS, Porsche Panamera och en eventuell ny 8-serie från BMW (senaste budet är att den inte blir av). Storleksmässigt hamnar den mellan A6 och A8, men inkräktar inte på de bådas kundkretsar. Detta tack vare en sportigare och tajtare karaktär och att den är strikt fyrsitsig. A7 kommer antagligen att byggas på nya LBK-plattformen (modular longitudinal build kit) som kan modifieras för att passa många olika biltyper. Det mest spännande med A7 är att den nästan fem meter långa bilen kommer i cabrioletutförande, då med tygtak på klassiskt Audi-vis. Alltså en fyrdörrars cabriolet, något som ingen av konkurrenterna kan matcha i dag.

Under huven kan man gissa att det blir V6-motorer som instegsalternativ, direktinsprutade så klart. Den kompressormatade V6:an på 333 hästkrafter som finns i nyheterna S4 och S5 Cabriolet känns passande. V8-motor lär det också bli precis som en version av den V10-motor som sitter i RS6 i dag. Möjliga beteckningar för dessa är S7 och RS7. På transmissionssidan blir det som vanligt när det gäller Audi en hel del att välja mellan – bland annat den sjuväxlade dubbelkopplingslådan S-tronic.

Mer om Audi A7 Sportback Concept när bilen blir officiell.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!