100304-audi-a8-hybrid Foto: AUDI AG / Abdruck fuer Pressezwecke honorarfrei

Audi A8 hybridiseras i Genève

I Audis Genèvemonter finns en av de kanske mest produktionsnära konceptbilarna. Det handlar om A8 Hybrid. En 2,0 TFSI-motor och en elmotor samarbetar för att ge kraft som i en stor V6-motor men förbrukning som en liten fyrcylindrig.

I Genève bjuder Audi på det mycket intressanta konceptet A1 e-tron som använder sig av en wankelmotor för att förlänga räckvidden. Audis andra hybridkoncept – A8 Hybrid – är mer konventionellt men alltjämt intressant, främst eftersom det inte lär dröja länge innan vi får se bilen på vägarna. Audi säger själva att tekniken ger en glimt av Q5 Hybrid som lanseras senare i år. A8 i hybridutförande dröjer till senare delen av 2011.

Audi A8 Hybrid är en fullhybrid med ett parallellt hybridsystem. Det innebär att den kan köras enbart på el, enbart på bensin eller på en kombination av de båda. Bilen förlitar sig dock först och främst på förbränningsmotorn som är en 2,0 TFSI som ger 211 hästkrafter och 350 Nm. Mellan bensinmotorn och den åttaväxlade tiptroniclådan sitter en elmotor som bidrar med 45 hästkrafter och 211 Nm. Den totala effekten blir därmed 245 hästkrafter och 480 Nm, vilket räcker för att slunga det 1 885 kilo tunga ekipaget från 0-100 km/h på 7,6 sekunder och nå en toppfart på 235 km/h. Elmotorn kan driva bilen ensam i farter upp till 65 km/h och med en räckvidd på drygt två kilometer. Vid frirullning och bromsning går elmotorn över till generatorläge och omvandlar rörelseenergi till elektrisk energi som förvaras i litiumjonbatterierna som finns baktill i bilen. Audi vill inte säga riktigt hur stort eller tungt batteripaketet är men bagageutrymmet ska rymma 400 liter.

Enligt Audi ger hybridsystemet kraft motsvarande en V6-motor, men med en förbrukningen hos en fyrcylindrig motor. I siffror innebär det en förbrukning enligt EU-cykeln på 0,62 l/mil. Utsläppen stannar på 144 g/km. Den största vinsten görs förstås i stadstrafik där hybridsystemet använder ungefär 20 procent mindre bränsle än en konventionell bil.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!