090714-audi-nattprovkörn

Audi erbjuder nattprovkörning

Från och med september kan man boka en provkörning hos Audi nattetid. Med stöd av forskning om mörkertrafik vill Audi visa sina kunder fördelarna med ny teknik såsom LED-ljus och adaptiva strålkastare.

Med start i september kommer Audi att erbjuda provkörning av sina senaste modeller i mörker. Tanken är att provförarna ska få känna på hur det är att köra i riktigt mörker och hur ny teknik kan underlätta körningen. Nymodigheter såsom instrumentbelysning som automatiskt justerar ljusstyrkan så att den inte bländar, automatisk avbländning vid möte, strålkastare som följer vägen i kurvor och inte minst LED-ljus bidrar till en säkrare mörkerkörning.

Audi hänvisar till forskning som visar att risken för att råka ut för en olycka är dubbelt så hög i mörker som i dagsljus. Risken för påkörning av fotgängare och singelolyckor är fyra gånger så hög och för viltolyckor hela tio gånger så hög. På Audis sajt carwinism.se berättar trafikforskaren Kåre Rumar om bilbelysningens utveckling och de stora farorna med mörkerkörning. Den största faran är naturligtvis den kraftigt nedsatta sikten. Människans ögon är utvecklade för dagsljus och fungerar mycket dåligt i mörkertrafik. Förmågan att urskilja svaga kontraster är nedsatt och bländningskänsligheten är starkt förhöjd. Bilarnas belysning är inte tillräckligt bra för att kunna ersätta det ljus våra ögon är gjorda för, det vill säga solljuset. Till och med ett starkt helljus ger på de avstånd man vill se bara 1/100000 av solens ljus.

Audi anordnar den första nattprovkörningen vecka 39 i Smista, i samband med att Audi öppnar sin nya bilanläggning. Den första provkörningen har ett begränsat antal platser och anmälan sker via carwinism.se.

Krönika

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!