Foto: AUDI AG

Audi presenterar innovativa stötdämpare

Audi har avslöjat att de jobbar på ett system som kommer att ladda en bils batteri via energi från stötdämparna.
Mattias Skantze

eROT, som systemet döpts till, tar vara på den kinetiska energi som skapas när stötdämparna trycks ihop och sträcks ut. Energin skickas till en elmotor som sedan omvandlar energin till el som bilen kan använda för att driva på.

I genomsnitt uppskattar Audi att motorn kommer att ha en effekt på 100 till 150 watt, men det kan skilja sig mycket beroende på vilken väg du kör på. På en nyasfalterad motorväg kan effekten bli så låg som 3 watt, medan effekten kan stiga till mer än 600 watt på riktigt skumpiga vägar.

Audi menar även att eROT är överlägsen vanliga stötdämpare i form av komfort. Dessutom tar de upp mindre plats än konventionella stötdämpare, vilket leder till att bagageutrymmet kan göras större i de bilar utrustade med eROT.

Audi själva tror att systemet kommer att hamna i deras framtida modeller, med det enda kravet att bilarna är utrustade med deras 48-volts elsystem.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!