110630-audi-q3-direkt

Audi Q3 – direktrapport från provkörningen

Det är provkörning av Audi Q3 i dag. Gissa vem som gör den? Just det, PeO Kjellström. Vi slår honom en signal.

Hallå igen PeO, vilken del av soliga europa finns du i? 

– Jadu, Olof. Jag lämnade 24 grader Sverige i morse och kom till 16-gradiga Zürich, med regn i luften. Men det har klarnat upp och inget regn så här långt i alla fall.

Så bra! Och du kör nya Audi Q3?

– Yep. Det är alltså Audis minsta suv som nu debuterar. En klockren käftsmäll mot BMW X1. Det är väl bara en tidsfråga innan Mercedes kommer med något liknande.

Och hur är Audi Q3?

– Audi! Väldigt mycket Audi, både på insidan och utsidan. Tyskarna vill verkligen att Audifolket ska känna sig hemma i vilken modell de än sitter. Det innebär att den är bra, välbyggd, solid känsla, men man skrattar inte ihjäl sig direkt.

Inga speciella innovationer?

– Nej, man känner som sagt igen det mesta från förr, även om det är i mindre format denna gång. Den stora grejen är att Audi Q3 går att få som enbart framhjulsdriven, det är första gången i Q-seriens historia. Det är en 140 hästars diesel som erbjuds med framhjulsdrift, men först lite senare än introduktionen av de övriga modellerna i höst.

Vilka är de övriga versionerna?

– Tvålitersmotorer över lag. 2,0 TFSI på antingen 170 eller 211 hästkrafter. 2,0 TDI med 140 eller 177 hk. Den lite svagare kommer också senare. Båda TFSI-motorerna, och starkaste diesln, har permanent quattro som standardutrustning.

Vad vet vi om priserna?

– 140 TDI med framhjulsdrift kostar 288 000 kronor, för quattro lägg till 17 500 kronor. Sedan blir det aldrig billigare om man så säger.

Gillar du Audi Q3?

– Gillar och gillar. Den är bra, inget snack om den saken. Men jag går inte upp i taket av habegär. Det känns som att köra Audi A3 helt enkelt. Och jag tycker inte det känns som om man sitter högre även om man gör det.

– Men jag kanske får chans att revidera mig. Det kommer en top of the line ännu lite senare. Rak femma och 300 hästar. Då kanske hormonerna vaknar till liv.

OK, tack för den här gången.

– Ingen orsak, vi kommer att höras på luren ganska snart igen för nästa direktrapport…

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!