090204-q5-hybrid-2010

Audi Q5 Hybrid kommer 2010

För inte länge sedan sades den vara lagd i malpåsen. Nu har Audi gjort en helomvändning och en gång för alla gett klartecken för en hybridversion av suven Q5. Om den blir omtyckt av amerikanerna kan även vi européer få den.

Sent nästa år lanseras Audi Q5 Hybrid i USA. Det säger Wolfgang Hatz, chef för drivlineutveckling inom Volkswagen-gruppen, till Automotive News. Enligt Hatz kan Q5 Hybrid bli aktuell även för den europeiska marknaden, förutsatt att den inte blir en flopp i USA. Så sent som i december förra året uppgav insiderkällor till brittiska Autocar att Audi hade lagt utvecklingen av Q5 Hybrid på is. Audi sades ha problem med batterierna och effektiviteten i systemet. Om vi får tro Wolfgang Hatz har Audi löst problemen och återigen satt full fart på utvecklingen av hybridsystemet.

Enligt Hatz är det mer eller mindre ett måste för Audi att ha en hybrid i det hårda suvsegmentet. Lexus har haft stora framgångar med sin RX400h, BMW lanserar en hybriddriven X6 senare i år och Mercedes har ett antal hybridmodeller på gång. VW-gruppen har inte råd att hamna efter, trots att de inte är övertygade om hybriddriftens fördelar.

Wolfgang Hatz säger till Automotive News att den största potentialen, enligt honom, finns i dieseltekniken. Enligt Hatz är kostnaden för att ta fram ett hybridsystem tre till fyra gånger större än för en konventionell drivlina. Eftersom hybridbilarna än så länge står för en mycket liten marknadsandel blir det svårt att få lönsamhet i affären. Men för att inte hamna efter i konkurrensen, och inte minst för att visa kunderna att de har det tekniska kunnandet, måste Audi lansera en hybridbil. Och när den grundläggande tekniken väl är färdigutvecklad blir det relativt billigt att föra över den till flera andra modeller, enligt Hatz.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!