081217-q7-hybrid-stopp

Audi Q5 Hybrid läggs i malpåsen

Audis mellanklass-suv Q5 ska inte komma i en hybridversion. I somras avslutade Audi utvecklingen av Q7 Hybrid, nu får även den mindre Q5 Hybrid foten. Audi ska i stället satsa på lättviktskonstruktioner och snåla dieselmotorer.

I somras kom beskedet att Audi lägger ned planerna på en hybriddriven version av storsuven Q7. Brittiska Autocar avslöjade kort därefter att Audi i stället skulle lägga fokus på att ta fram en hybriddriven Q5. Men nu får även den möta malpåsen. Orsaken är att Audi inte anser hybridsystemet vara tillräckligt effektivt, dessutom har de inte lyckats få nickelmetallbatterierna tillräckligt säkra i krocktesterna.

Audi-källor säger till Autocar att Audi inte kommer utveckla någon hybrid innan problemet med batterierna är löst. Fram till dess ska man koncentrera sig på aluminiumkonstruktioner och snåla dieselmotorer.

Enligt Autocar ska Q5 få en mindre hybridlösning. Ett stopp-start-system ska inom kort erbjudas som tillval, ytterligare bränslesparande teknik kan bli aktuellt. Audis svar på BMW:s Efficient Dynamics kommer däremot inte att få ett specifikt namn. Audi uppges inte vilja förstöra känslan av att tekniken är en naturlig del i Audis teknikutveckling. Enligt Autocar kan den bränslesparande tekniken ta plats i vissa Audi-modeller redan nästa år.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!