080317-audi-q5-porsche Foto: AUDI AG / Abdruck fuer Pressezwecke honora

Audi Q5 kan bli ny Porsche-suv

Audi Q5 debuterar på bilsalongen i Peking nästa månad, uppger AutoWeek. Tidningen uppger också att Porsche har för avsikt att sno åt sig Q5-plattformen och bygga en egen, ny suv.

Ryktena om Porsches maktövertagande i VW-koncernen har nu pågått ett bra tag. Att Porsche ökar sin andel från 30 procent till 51 verkar nu vara i det närmaste klart. Förra veckan kom det uppgifter om att Porsche hade planer på att ta en så stor del som 75 procent av VW-koncernen – uppgifter som genast förnekades bestämt av Porsche. Skvallertåget fortsätter alltjämt och nu säger sig välrenommerade tidningen AutoWeek ha uppgifter om att Porsche tänker utnyttja kommande Audi Q5 till att bygga en egen mini-suv.

Den här frågan har varit uppe på tapeten tidigare. Porsche uppgavs ha planer på att introducera en ny suv, som då kallades Roxster, i storleksklassen under storsäljaren Cayenne. Audi som då var i full gång att utveckla sin egen mini-suv – Q5, satte sig bestämt på tvären. En Porsche-suv i samma storleksklass troddes bli en alltför stor konkurrent till Q5. Porsches planer lades tillfälligt på is. De planerna kan nu väckas till liv igen sedan Porsche blivit storägare i VW-koncernen och uppges få två, kanske till och med tre stolar i styrelsen. AutoWeek hävdar att så är fallet och att arbetet med ”Roxster” åter är i full gång.

Medan det fortfarande inte finns några uppgifter om Porsches Roxster, har det dykt upp några detaljer om Audis Q5. I samband med premiärvisningen av Q5 på bilsalongen i Peking uppges Audi även introducera sin nya sjuväxlade S-tronic-växellåda. Fördelen med den nya halvautomatiska lådan som internt kallas DL500 är att den ska klara betydligt större påfrestning. Den nya lådan uppges klara betydligt högre vridmoment än de nuvarande och varvtal på upp till 8 500 varv per minut. DL500 kommer inledningsvis att finnas i Audis Quattromodeller, inklusive nya A4, för att sedan leta sig ned även i de framhjulsdrivna modellerna.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!