061005_euro_ncap

Audi Q7 missade maxbetyg i EuroNCAP

EuroNCAP har fortsatt att krocka bilar och i september kom något av ett chockresultat. Audis suv Q7 fick endast fyra stjärnor i vuxenskydd, samtidigt som tre andra, betydligt billigare bilar fick fem stjärnor.

Audi Q7 hade bra resultat i det mesta i EuroNCAP:s krocktest. Sidoskyddet gav maximala 18 poäng, fotgängarskyddet gav två av fyra stjärnor och det är ett hyggligt resultat med tanke på att det är en suv. Men på det kanske viktigaste området klarar sig inte Q7. Vid frontalkrock är föraren inte alls ordentligt skyddad på de övre delarna av benen vilket bidrog till att Audi Q7 endast får fyra av fem möjliga stjärnor i vuxenskydd. Samma betyg fick barnskyddet.

Det gick dock bättre för de andra bilar som testades. Citroën C4 Picasso, Mercedes B-klass och Ford Galaxy klarade alla fem stjärnor i vuxenskydd, två i fotgängarskydd och fyra i barnskydd (Picasso hade bara tre i barnskydd). Mazda 3 hade totalt sett sämst betyg med fyra i vuxenskydd, två i fotgängarskydd och tre i barnskydd.

Att Mazda 3 inte riktigt når hela vägen är till viss del förståeligt men att en helt ny modell från premiumbiltillverkaren Audi inte klarar av fem stjärnor i vuxenskydd måste anses som riktigt pinsamt för tyskarna. Varken EuroNCAP eller Audi har kommenterat resultatet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!