080913-audi-q7-v12-tdi-prov

Audi Q7 V12 TDI – dieselbesten provkörd

I ett regntungt Düsseldorf visade Audi under gårdagen nya Q7 V12 TDI. Teknikens Värld var på plats för att känna på kraften i världens första serieproducerade V12-dieselmotor. Läs om kraften, farten och framförallt – ljudet!

Ögonblicket innan gaspedalen trycks bestämt ned i den luddiga golvmattan undrar man vad som kommer att hända. Hur har Audi förvaltat alla år och erfarenheter från dieseldriven motorsport? Hur mycket arbete har Audis motortekniker lagt ned, och har de lyckats? Men kanske framförallt, hur bra blir kombinationen av Audis största bil och världens starkaste personbilsdiesel?

Ögonblicket efter att gaspedalen har mött den luddiga golvmattan vet man. Efter en millisekunds fördröjning brakar helvetet bokstavligt talat lös. Ljudet och kraften från den sex liter stora V12-dieseln saknar motstycke. Kroppen pressas strängt bakåt i stolen samtidigt som motorljudet gör att man blir lomhörd. Ljudet i kupén är påträngande, påfallande, bedövande. Och alldeles underbart. Man vänjer sig snabbt vid ljudet, vridet och farten, att sitta en meter lägre i en ”vanlig” personbil känns fruktansvärt främmande, det är ju så här en bil ska vara. Ljudet är lika brutalt som finstämt. På låga varv, omkring 2 000 varv per minut nås ett frekvensområde som till synes får hela bilen att skälva. Och det är bara att skälva med. På högre varvtal nås en annan sorts akustisk höjdpunkt. V12-dieseln låter och känns som om åratal av innestängd aggression släpps ut på samma gång. Man vill bara ha mer och mer.

Samtidigt går det ruskigt snabbt. Enligt pappret ska 0-100 km/h avverkas på 5,5 sekunder, utan någon exakt tidtagning finns det inga skäl att betvivla den siffran. Upp till lagom Autobahn-fart, det vill säga omkring 250 km/h, tar det inte heller lång tid. Färden går lugnt och bilarna svischar förbi i snabb takt i regnrusket.

Läs hela provkörningen i kommande nummer av Teknikens Värld.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!