101111-audi-r8-e-tron Foto: AUDI AG / Abdruck fuer Pressezwecke honora

Audi R8 e-tron kommer 2012

Redan när den visades som koncept i fjol antydde en Audi-chef att den eldrivna R8:an skulle sättas i produktion. Nu är det helt bestämt att R8 e-tron ska börja byggas i Neckarsulm 2012.

Audi kan självklart inte låta BMW och Mercedes härja ostört i det eldrivna supersportsegmentet. BMW berättade häromdagen att pluginhybridsportbilen Vision EfficientDynamics ska sättas i produktion och Mercedes har som bekant en eldriven version av SLS AMG under utveckling. Audi vill inte vara sämre. Nu berättar tyskarna att en eldriven version av R8 ska sättas i produktion sent 2012.

Den första konceptversionen av R8 med eldrift visades På Frankfurtsalongen förra hösten och väckte stor uppmärksamhet. Sedan dess har Audi visat flera e-tron-koncept men redan i samband med bilsalongen i Frankfurt berättade Audis USA-chef Johan de Nysschen att den eldrivna sportbilen skulle lanseras 2012. Han ljög inte. Audi planerar att starta en begränsad serieproduktion av R8 e-tron under slutet av 2012 i Quattro GmbH:s fabrik i Neckarsulm.

Audi varken bekräftar eller dementerar att produktionsbilen ska ha samma specifikationer och prestanda som konceptbilen. Om konceptbilens siffror består har vi något roligt att se fram emot. Drivlinan i konceptbilen e-tron bestod av fyra elmotorer som gav totalt 313 hästkrafter och monstruösa 4 500 newtonmeter. Med en motor vid varje hjul blev bilen fyrhjulsdriven. Kraften lagrades i litiumjonbatterier som laddas via ett vanligt eluttag och gav en maximal räckvidd på 248 kilometer.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!