090731-r8-eperformance

Audi R8 ePerformance – elektrifierad

Så fort en bilsalong stundar tar en mängd rykten fart – vissa sanna, andra inte. Om detta tillhör förstnämnda kategorin vet vi inte än, men läckert är det i alla fall. Enligt franska uppgifter ska Audi visa upp en eldriven sportbil – R8 ePerformance.

Att Audi ska visa upp en eldriven R8 har varit uppe till diskussion tidigare, men biltillverkaren från Ingolstadt har också dementerat uppgifterna. Nu seglar samma rykte upp igen, denna gång via franska L’Automobile Magazine. De säger sig ha uppgifter som pekar på att Audi satsar på kombinationen eldrift och sportbil på Frankfurtsalongen i september – i form av något som går under namnet R8 ePerformance. Hur sant detta är återstår att se och som väntat är uppgifterna om den eventuella bilen knapphändiga. Att det är en R8 försedd med en kraftfull elmotor och tillhörande batteripack är dock inte svårt att räkna ut. Förbränningsmotorn har alltså plockats bort vilket enligt uppgifterna innebär att bilen kommer att särskilja sig formmässigt på några punkter jämfört med sina bensindrivna syskon med V8- och V10-motorer under huven. Eftersom motorkylning inte är lika viktigt hos en elbil sägs det att fronten har omarbetats en hel del. De hungriga stora luftintagen ska ha försvunnit medan de karaktäristiska sköldarna strax bakom dörrarna omarbetats. Även strålkastarna sägs ha modifierats till renodlade LED-diton med en ny typ av vitt ljus.

Om nu uppgifterna ovan stämmer är detta mer eller mindre Audis svar på Mercedes kommande måsvingebil SLS (som ska visas i Frankfurt) och som väntas komma i en eldriven version runt år 2015. Tilläggsnamnet på den är för tillfället eDrive. Fyra elmotorer, var och en placerad invid respektive hjul, producerar totalt 532 hästkrafter och 880 newtonmeter.

BMW sägs också ha ett liknande projekt på gång, alltså en eldriven sportbil. Men om det blir något som visas på Frankfurtsalongen är högst osäkert.

Elbilar i all ära, men en av många efterlängtad bil som med största sannolikhet ska visas på Frankfurtsalongen är Audi R8 Cabriolet.

Läs mer

Test och provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!