Foto: AUDI AG

Audi slutar med manuella växellådor i USA

Automatlådans hemland USA går än mer mot icke-mänskliga växlingar, Audi har nämligen beslutat sig för att ta bort manuellt växlade bilar på den amerikanska marknaden.

I USA är det i stort sett enbart automatiska växellådor som gäller och så har det varit sedan urminnes tider. Manuellt växlade bilar finns men är förhållandevis sällsynta.

Audi har erbjudit två manuellt växlade modellversioner i USA i form av A4 och A5, men nu är dessa båda bortplockade ur utbudet. Audi erbjuder därmed endast automatväxlade modellversioner av årgång 2019.

Anledningen till att Audi nu skippar den manuella växellådan är den försvinnande lilla efterfrågan, amerikanerna vill helt enkelt ha automatlådor i sina bilar. Endast fem procent av de amerikanska A4-köparna har valt spak som saknar bokstäverna P, R, N och D.

Automatlåda, något annat kommer du inte att få se i en ny Audi i USA. Foto: AUDI AG

Redan för några år sedan slutade Mercedes sälja manuellt växlade bilar i USA, däremot har BMW fortfarande det som alternativ till vissa modeller.

I Sverige går vi också mot allt mer automatväxlad i trafiken. 2015 var första året någonsin då de automatväxlade bilarna var i majoritet i Sverige (sett till nybilsförsäljningen). Då landade bilar med automatlådor på en andel om 51,4 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!