100318-audi-hybrider Foto: AUDI AG / Abdruck fuer Pressezwecke honora

Audi tror på hybrider – A6 Hybrid kommer 2012

På de senaste bilsalongerna har Audi visat flera olika el- och hybridkoncept. Snart får vi se tekniken även i de serieproducerade bilarna. Audi satsar på hybrider och 2012 kommer A6 som fullhybrid. ”e-tron” ska bli lika etablerat som ”quattro”.

 Audi har planer på en snabb hybridexpansion för de närmaste åren som ett led i VW-koncernens mål dominera el- och hybridmarknaden innan decenniets slut. Michael Dick, styrelsemedlem med ansvar för den tekniska utvecklingen, har talat med Automotive News och han avslöjar några detaljer i Audis väg mot snålare bilar.

Mest intressant är att Dick mer eller mindre bekräftar att A6 kommer att säljas som fullhybrid år 2012. Nuvarande A6 kommer med all sannolikhet att pensioneras någon gång under nästa år och det blir nästa generation som begåvas med hybridtekniken. A6 kommer då att ansluta sig till det större syskonet A8 som på den nyligen avslutade Genèvesalongen visades som hybridkoncept. Det dröjer inte länge innan vi får bekanta oss med A8 Hybrid men innan dess är det dags för Q5 Hybrid som väntas anlända senare i år. Enligt Michael Dick finns det möjlighet att alla delar av Audis modellutbud blir tillgängligt i hybridutförande vid slutet av det här decenniet. Inom en tioårsperiod har Audi också som mål att förbränningsmotorerna ska vara 30 procent snålare och att 5 procent av modellutbudet ska bestå av elbilar.

Tack vare ett antal konceptbilar har e-tron redan blivit ett välkänt Audi-namn. Och om man ska tro Audis vd Rupert Stadler så ska det bli ännu mer än så.

– e-tron har en viktig roll att spela. Precis som quattro har blivit en synonym för fyrhjulsdrift ska e-tron bli Audis namn för eldrift, säger Rupert Stadler till Automotive News.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!