101126-audi-quattro-ful

”Audi ur-Quattro är ful”

Får man säga att ens eget barn är fult? Nej, egentligen inte, men det är precis vad ur-Quattrons designer Peter Birtwhistle har gjort. Enligt Birtwhistle är bilen ”bloody ugly”.

Den vann många priser genom att köra fort på rallyvägarna men något pris för sin design vann den sannolikt inte. Det är svårt att hävda att Audi ur-Quattros linjespel var snyggt, snarare funktionellt. Peter Birtwhistle, mannen som designade ur-Quattron i början av 1980-talet, skräder dock inte orden när han pratar med brittiska Autocar.

Birtwhistle, som numera är chefsdesigner på Mazda, säger till tidningen att hans skapelse är ful. Men det fanns en anledning till det. Bilen baserades på plattformen från Audi 80 och att anpassa Quattro-formerna till den plattformen var ingen lätt sak. ”Den gjorde vad den skulle göra men den ser förskräcklig ut”, säger Birtwhistle.

Birtwhistle uttalar sig inte om ur-Quattrons moderna uppföljare som visades i konceptform i Paris i höstas. Konceptbilen var till stor del en förkortad RS5 med en femcylindrig motor i samma stil som originalet. Det har i flera omgångar ryktats att Quattro Concept är godkänd för begränsad serieproduktion.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!