090119-audi-miljöbilar

Audis Eco-planer avslöjade

Nu har det hänt igen. Audis framtida produktplaner har avslöjats. Den här gången är det brittiska Car Magazine som har fått insyn i Audis stora miljöprojekt. De kommande åren väntar en helt ny familj med miljövänliga bilar, från E1 upp till E5.

Strax före julfirandet klubbade Audi igenom en ny produktstrategi som omfattar en hel bunt miljöinriktade bilar. Det rapporterar brittiska Car Magazine som fått insyn i Audis planer. De nya miljöbilarna blir Audis svar på BMW:s Project i och Mercedes BlueZero-program som visas på Detroitsalongen. Enligt Car planerar Audi att lansera en hel miljöbilsfamilj. Modellerna går under de interna namnen E1, E2, E3, E4 och E5.

E1 är en elektrisk version av Volkswagens kommande Up!. Den uppmärksammade minibilen Up kommer med all sannolikhet även att lanseras med såväl Skoda- som Seat-märke i fronten. Audis version blir förmodligen ganska olik de övriga då den får en helt egen design både in- och utvändigt. Den blir dessutom Audis första eldrivna modell, även om små diesel- och bensinmotorer också blir tillgängliga.

E2 är en ”Audiserad” version av Volkswagens kommande sportbil som visas i konceptform – BlueSport – i Detroit. I likhet med folkan kommer E2 att drivas av små och effektiva motorer, såväl dieslar som bensinare. Enligt Car överväger Audi att förse bilen med två olika trecylindriga motorer, en 1,2-liters FSI-motor på 75 hästkrafter och en dieselvariant av samma motor.

E3 uppges bli en uppföljare till insomnade A2. Det har länge ryktats om att Audi skulle lansera en efterföljare till den futuristiska aluminiumbilen. Detaljerna om E3 är få, men den tros bli baserad på nästa generation A3 som kommer 2011.

Med E4 återupplivar Audi sitt Roadjet-koncept från 2006 års Detroitsalong. Konceptet som visades i Detroit kan beskrivas som en teknikspäckad kombicrossover med sportambitioner. När konceptet förvandlas till E4 blir det troligtvis mer miljöinriktat. Kanske kommer E4 även som plug in-hybrid.

2014 ser det ut som att Audi planerar att lansera ytterligare en miljöinriktad sportbil, kallad E5. Detaljerna är få, men enligt Car kan den komma att baseras på kommande R4, som i sig är en mindre version av R8. E5 ska visa att det går att köra både miljövänligt och sportigt.

Läs mer

TV-TV

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!