061018_autoliv

Autoliv nominerat till ansett teknikpris

Svenska Autoliv har nominerats till årets ”PACE award” som delas ut årligen av tidningen Automotive News. Det är ett ansett teknikpris som delas ut för trettonde året i rad, Autoliv deltar med sin krockkudde ”The Safety-Vent Airbag”.

The Safety-vent Bag lanserades tidigare i år i Nordamerika i samarbete med Daimler¬Chrysler, och redan nu har biltillverkare beställt den nya krockkudden till mer än 20 nya bilmodeller. 

- Vi är väldigt entusiastiska över denna produkt. Vi erbjuder både biltillverkarna och bilåkarna en vinn-vinn situation eftersom vi lyckats förbättra skyddet för de bilåkande samtidigt som vi minskar kostnaderna för biltillverkarna, säger Autolivs tekniske direktör Steve Fredin.

Krockkuddar räddar tusentals liv varje år, men de kan ändå vara farliga för barn och andra passagerare som sitter för nära en utlösande frontalkrockkudde eller kastas fram emot en aktiverad krockkudde. Hitintills har många biltillverkare installerat speciella viktsensorsystem som blockerar krockkudden om det finns ett barn i framsätet. 

Dessa system har dock flera nackdelar (höga kostnader, låg precision och är komplicerade att installera i bilstolen). Viktsensorerna tar heller inte hänsyn till riskerna när en vuxen sitter för nära en utlösande krockkudde (t ex en kort kvinna) eller när en vuxen lutar sig fram (t ex för att leta i handskfacket) eller när en vuxen åkande som är obältad kastas fram vid en kraftig inbromsning omedelbart före en krock. 

Autoliv har därför utvecklat en krockkudde med säkerhetsventiler som fungerar automatiskt. Sitter den åkande på ett säkert och korrekt avstånd, sträcks två band inne i kudden och drar åt säkerhetsventilerna ungefär som snöret i en tvättpåse. Om den åkande däremot sitter för nära den utlösande krockkudden, kommer säkerhetsventilerna på krockkuddens sidor att förbli öppna och trycket gå ut den vägen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!