Automatlåda är nu vanligare än manuell

För första gången någonsin utgör bilar med automatlåda majoriteten av antalet sålda bilar i Sverige.

Statistik från Bil Sweden visar att allt fler bilägare väljer att köpa bil med automatlåda. För första gången någonsin har majoriteten av nyregistrerade personbilar automatlåda. 51,4 procent av de nya bilarna sålda under förra året var utrustade med automatlåda, något som kan jämföras med 2014 så siffran var 44,5 procent.

Tidigare har kunder valt bort automatlåda på grund av att det kostat mer i inköp och dragit mer bränsle, något som de senaste åren har förändrats.

– Den främsta anledningen är att man vill ha enklare bilkörning. Ytterligare en anledning är den åldrande befolkningen, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden.

De som i dag köper en bil med manuell låda är generellt förare som föredrar aktiv körning. För femton år sedan trodde troligen ingen att bilar med automatlåda och dieseldrivna bilar skulle bli sådana storsäljare.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!