Avatar Roadster för det brittiska bilsportsarvet vidare

Fräckt klassisk eller hopplöst efter till både form och namn? Här är hur som helst Avatar Roadster, redo att ta dig runt på racingbanan samt till och från den.

Rörram, glasfiberkaross och en motor från lagerhyllan som utgångsläge – ett klassiskt brittiskt knep för att skapa en kompromisslös sportvagn. Fenomenet må ha haft sina glansdagar för årtionden sedan men lever ännu. Kolla bara in Avatar Roadster som presenterats under Autosports mässa i Birmingham.

Tillverkaren Merlin har sysslat med så kallade kit cars sedan mitten av 1990-talet och med denna modell vill de erbjuda den perfekta bilen för bandagen och som även duger till att åka till och ifrån den. Avatar Roadster visades upp redan under förra året men då som koncept. Över 100 ändringar ska ha gjorts sedan dess för att skapa produktionsbilen.

Instegsmotorn är en tvåliters Ford Ecoboost-motor på 250 hästkrafter som ger bilen en topphastighet på 233 km/h och en acceleration 0-60 mph (97 km/h) på fyra sekunder. Med en större Ford-motor på 2,3 liter och 350 hästkrafter lyder siffrorna på 265 km/h och 3,6 sekunder. Siffrorna är möjliga då bilen bara väger 695 kg. Motorerna är kopplade till en femväxlad låda som ska härstamma från Porsche Boxster, även om just den modellen inte funnits med fem växlar på lång tid.

Med racingversionen klipper modellen sina band med Ford och förlitar sig på en motor från Audi på 2,7 liter och 450 hästkrafter. I ett senare skede kan även en version med V8-motor från GM dyka upp.

Priset för Avatar startar på 39 900 pund, vilket motsvarar kring 430 000 kronor. En bil i månaden byggs inledningsvis men man siktar på en produktion på cirka 25-30 exemplar per år.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!