110512-saab hawtai Foto: This GM image is protected by copyright and is pro

Avtalet mellan Saab och Hawtai skrotat

I dag meddelar Saabs ägare Spyker Cars att det nyligen ingångna avtalet mellan dem och kinesiska Hawtai Motor Group har rivits upp. Diskussioner om fortsatt samarbete fortsätter dock.

Det har bara gått nio dagar sedan Spyker Cars och Saab meddelade att man ingått ett affärsavtal med den kinesiska biltillverkaren Hawtai Motor Group. Ett avtal som i kort innebar att Saab skulle få 1,3 miljarder kronor från Hawtai som i sin tur skulle få knappt 30 procent av aktierna i Spyker Cars med option på mer. Avtalet innebar också att Saab skulle få en fin ingång till den kinesiska marknaden både vad gäller produktion och försäljning.

Men av detta blir det ingenting då Spyker Cars och Saab i dag låter meddela att avtalet med Hawtai Motor Group rivs upp. Anledningen är att alla parter inom Hawtai inte har gett sitt godkännande, något som var en förutsättning för ett samarbete.

Saab är nu fria att fortsätta föra diskussioner med Hawtai eller andra kinesiska parter för att finna en strategisk partner gällande tillverkning, teknik och distribution i Kina.

Målet för Spyker Cars och Saab är att säkra finansieringen på kort och medellång sikt. En kinesisk partner står fortfarande på önskelistan.

BAIC, den kinesiska biltillverkare som Saab tidigare sålt äldre teknik och verktyg till, har gett sitt godkännande till att Saab för diskussioner med andra kinesiska parter än BAIC själva.

Spyker Cars meddelar också i dag om att diskussioner fortfarande förs med Europeiska investeringsbanken (EIB). Där handlar det om kortsiktig finansiering genom att sälja Saabs fastigheter som i dagsläget används som säkerhet vid redan befintliga EIB-lån. På så viss hoppas man kunna få loss motsvarande 260 miljoner kronor.

Läs mer

Krönika

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!