110314-bac mono

BAC Mono flåsar Ariel Atom i nacken

Briggs Automotive Company, BAC, berättar nu att de är redo att börja bygga totalt 35 exemplar av busbilen Mono. Med en 2,3-liters Cosworth-motor på 280 hästkrafter sticker den lätta bilen iväg 0-100 km/h på 2,8 sekunder.

I Ariel Atom och KTM X-Bow får en åkandes plats bredvid föraren. I BAC Mono är föraren i fokus och den tilltänkta passageraren får stå bredvid och titta/lyssna. Mono, som ser ut som ett hopkok av Atom, X-Bow samt kanske en nypa Caparo T1, är uppbyggd av ett chassi i stål som håller upp karossen i kolfiber. Hela skapelsen väger mindre än 540 kilo. Och med en Cosworth-motor på 2,3 liter och 280 hästkrafter kan prestandan inte vara annat än ruggig. 0-100 km/h går på 2,8 sekunder vilket gör att BAC Mono lämnar både Atom (dock inte V8-versionen) och X-Bow bakom sig vid rödljusen. Toppfarten ligger på 274 km/h.

Den sexstegade växellådan kommer från Hewland och är specificerad enligt F3-reglementet, de justerbara stötdämparna kommer från Sachs Racing och bromsarna från AP där de ventilerade skivorna mäter 295 millimeter i diameter. Däcken kommer från Kuhmo och ska enligt BAC vara av en ny gummiblandning framställd enbart för Mono.

Produktionen av Mono är i antågande och beställning kan göras från och med nu. 35 bilar ska byggas och tio av dessa är redan tingade. Motsvarande 685 000 kronor kostar en BAC Mono.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!