090706-baic-bud-opel Foto: Axel Wierdemann

BAIC bjuder 7,2 miljarder för Opel

Kanadensiska Magna tillsammans med sina ryska partners ligger fortfarande bäst till, men än är kampen om Opel inte helt över. Kinesiska biltillverkaren BAIC uppges ha lagt ett bud på motsvarande på 7,2 miljarder kronor i ett försök att sno Opel framför näsan på Magna.

Den kinesiska bilkoncernen Beijing Automotive Industry Corp. (BAIC) vill köpa General Motors dotterbolag Opel. Det uppger Frankfurter Allgemeine Zeitung på söndagen. Den tyska tidningen hänvisar till ett brev från BAIC:s ordförande Xu Heyi till den tyska regeringen där Xu Heyi förklarar hans framtidsvision för det tyska märket. BAIC:s främsta motivering till varför just de ska få köpa Opel är att de skulle behöva mycket mindre statligt stöd än vad Magna har angett.

Enligt Frankfurter Allgemeine skriver Xu Heyi i brevet att ambitionen är att göra Opel till ett globalt märke. Även om BAIC tror sig behöva mindre stöd från den tyska staten kommer de ändå behöva hjälp, närmare bestämt 29 miljarder kronor. Magna har begärt nästan 50 miljarder för att kunna säkra Opels framtid. För köpesumman på 7,2 miljarder kronor vill BAIC ha 51 procent av aktierna i Opel och det brittiska systermärket Vauxhall. GM skulle därmed behålla 49 procent. I affären med Magna och dess ryska partners är det sagt att GM endast ska behålla 35 procent.

Industrianalytikerna tror ändå att det blir Magna som får köpa Opel i slutändan, trots att GM har sagt att de fortfarande överväger andra bud. Så sent som i förra veckan uppgav Financial Times att belgiska RHJ International hade lagt ett nytt bud på Opel och att affären mellan GM och Magna hade stött på stora problem. Kanske blir det nu BAIC som spurtar förbi de andra budgivarna. BAIC anses vara ett företag på frammarsch som vill expandera utanför den kinesiska marknaden. Anledningen till att de ger sig in Opel-budgivningen så sent uppges vara att GM har varit motvilliga till att släppa Opel till BAIC som anses vara en farlig konkurrent. Branschanalytiker som Automotive News Europe har talat med tror dock att det enda sättet för Magnas köp av Opel att gå i stöpet vore om Magna drog tillbaka sitt bud.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!