091130-saab baic kina

BAIC en möjlighet för Saab

Under en presskonferens i dag var Beijing Automotives chef Wang Dazong aningen hemlighetsfull när det gällde uttalanden kring Saab och ett eventuellt förvärv. Men tongångarna i uttalanden får ändå klassas som att kineserna är intresserade.

Beijing Automotive, BAIC, gick in som delägare i konsortiumet Koenigsegg Group AB som i sin tur var på väg att förvärva Saab Automobile. Men som vi alla känner till sprack den affären i förra veckan då Koenigsegg Group valde att dra sig ur det hela.

Även om Koenigsegg Group är ute ur spelet finns det fortfarande ett visst intresse från kinesiskt håll. Under en presskonferens tidigare i dag frågade reportrar BAIC-chefen Wang Dazong om den kinesiska biltillverkaren kan tänka sig att förvärva Saab på ensam hand eller om det måste vara i form av en konstellation. Hans svar var kort och gott, och aningen svävande:

– Jag säger bara, avvakta och se.

När han började prata om BAIC:s planer på att expandera globalt var han ungefär lika svävande:

– För oss ser jag inget behov av att köpa en fabrik, jag ser inget behov av att köpa en byggnad. Jag ser inget behov i att köpa en robot. Så vad finns kvar? Fundera ni på det!

Vid förfrågningar om förra veckans spruckna affär kommenterar han kort:

– Jag kan inte kontrollera GM:s tidtabell. Jag kan bara säga att vi är väldigt dynamiska och att vi är otåliga människor. Vi vill att saker och ting ska ske snabbt.

Om Saab har han följande att säga:

– Saab har, som jag tidigare sagt, ett ganska bra varumärke. Märket är globalt erkänt och har en bra historia. Efter mitt handläggande med dem kan jag säga att de har ganska bra folk och ett ganska bra djup sett till det tekniska.

Medan den kinesiska bilmarknaden väntas expandera med tio procent nästa år ser BAIC än mer optimistiskt på 2010. De har som mål att expandera sin försäljning med 30 procent. Frågan är om Saab ingår i de planerna eller inte. Vi får helt enkelt vänta och se.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!