091119-baic-elbil-be701

BAIC lanserar ny elbil

Saab-affären är inte kinesiska BAIC:s enda angelägenhet nuförtiden. På hemmamarknaden har de i dagarna premiärvisat den helt egenutvecklade elbilen BE701. BAIC satsar stort på elbilar – så stort som 2,3 miljarder för att vara exakt.

 Här i Sverige är det en relativt stor sak att BAIC (Beijing Automotive Industry Holdings Co) går in som delägare i Saab-köparen Koenigsegg Group. För Kinas femte största bilkoncern är det förmodligen inte en lika stor sak. På hemmamarknaden händer det större saker för BAIC. Den här veckan lanserar de nämligen sin första egenutvecklade elbil.

Elbilsmarknaden är på stark tillväxt i Kina, mycket tack vara generösa hjälpmedel från staten, och BAIC är förstås måna om att inte hamna på efterkälken. Konkurrenterna har redan hunnit få ut sina elbilar på marknaden. I februari visade Chery sin elbil S18, en bil som mäktar med en toppfart på 120 km/h och har en räckvidd på 150 kilometer och sent i fjol blev BYD Auto först i världen med att sälja en plug in-hybrid. BAIC:s elsatsning innebär att ett nytt företag bildas - Beijing New Energy Automotive Company, vars mål är att producera cirka 40 000 elbilar och hybrider år 2011. Det nya dotterföretagets födelse firades med avtäckningen av den första elbilen BE701. BAIC är förtegna om bilens tekniska detaljer men avslöjade att den ska klara en räckvidd på 200 kilometer och har en toppfart på 160 km/h. Bilen uppges ha en fyrstegad automatlåda och sprinten från 0-100 km/h ska gå på cirka 15 sekunder.

Det är oklart när BE701 kan sättas i produktion. BAIC uppges investera 2,3 miljarder yuan, motsvarande 2,3 miljarder kronor i en ny fabrik i utkanten av Beijing där företagets elbilar ska utvecklas och sättas ihop. BAIC:s prognoser säger att elbilarna kommer att utgöra 5-10 procent av den totala försäljningen år 2015.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!