100104-baic-miljardsatsar Foto: This GM image is protected by copyright and is pro

BAIC miljardsatsar efter köp av Saab-delar

Köpet av Saab-teknik ser ut att bli startskottet för en rejäl offensiv av kinesiska BAIC. BAIC planerar att investera drygt 30 miljarder kronor för att utveckla nya modeller som ska säljas under eget namn. Avgörande för planerna är den gamla Saab-tekniken.

 Xu Heyi, styrelseordförande för Kinas femte största fordonskoncern BAIC, berättar i en intervju med China Daily om företagets ambitiösa framtidsplaner. Det står genast klart att BAIC:s utgifter för verktygen till gamla 9-5 och viss teknik till 9-3 inte var någon större kraftansträngning för kineserna. De 1,4 miljarder som BAIC betalade är en försvinnande liten utgift i jämförelse med de miljardplaner Xu Heyi berättar om i intervjun med den kinesiska tidningen.

Enligt Xu Heyi planeras en investering på 33 miljarder yuan, cirka 34 miljarder kronor, för de närmaste tre åren. Tre eller fyra nya bilmodeller baserade främst på gamla Saab 9-5 ska tas fram och dessutom finns det planer på två eller tre nya turbomatade bensinmotorer som ska dra nytta av tekniken från 9-3. Xu Heyi avslöjar att BAIC:s framtida modellutbud ska utgöras av mellanstora sedaner, en kompakt femdörrarsmodell och en crossover.

Redan nu i februari påbörjas uppförandet av en ny fabrik i Peking som ska ha en årskapacitet på cirka 150 000 bilar. Där ska de nya Saab-baserade bilarna sättas ihop för att sedan säljas under namnet Beijing. Beijing-märket föddes första gången 1958 men lades ned kort därefter. De första modellerna ska lanseras vid slutet av det här året och man hoppas på att kunna sälja cirka 100 000 exemplar nästa år. I framtidsplanerna finns även ett nytt forsknings- och utvecklingscenter som ska utgå från Saab-tekniken, enligt Xu Heyi.

BAIC, eller Beijing Automotive Industry Holding Corporation, är för närvarande det enda av de stora bilföretagen som inte säljer bilar under eget namn. BAIC:s affärer bygger i stället på samarbeten främst med Daimler (lokal tillverkning av C-klass) och Hyundai. 

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!