100526-baic-saab-kina

BAIC tar över Saab-försäljningen i Kina

BAIC ska inte bara sälja sina special-Saabar i Kina. Nu tar de även över GM:s rättigheter att sälja Saabs bilar på den kinesiska marknaden. Målet är 5 000 sålda bilar per år.

 Beskedet kommer som en överraskning, men det är inte så överraskande. Att kinesiska BAIC tar över ansvaret för Saab-försäljningen i Kina är ett logiskt steg. I slutet av förra året fick Saab 1,4 miljarder kronor i utbyte mot att BAIC fick tillgång till tekniken i 9-3 och gamla 9-5. Förra månaden kunde vi skåda resultatet på bilsalongen i Peking. Men nu är det alltså klart att BAIC även ska sälja ”riktiga” Saab-bilar, rapporterar China Car Times.

Saabs försäljning på den kinesiska marknaden har hittills varit ytterst blygsam. Under 2008 såldes endast 800 bilar. BAIC har dock stora förhoppningar för det svenska märket och tror att det är fullt möjligt att sälja 5 000 Saab-bilar årligen inom ett par år. Ännu några år fram i tiden ligger målet omkring 10 000 sålda bilar varje år. Det är oklart hur BAIC kommer att sälja Saab-bilarna. Det kan ske genom ett helt nytt, Saab-inriktat återförsäljarnät eller så kan det ske genom BAIC:s redan etablerade återförsäljare där Mitsubishi, Jeep och Chrysler samsas under ett tak.

Fröet till rättighetsbytet uppges ha såtts på Pekingsalongen i april då Spyker-ledningen mötte representanter för BAIC och frågan fördes på tal.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!