100518-europa-bilar

Bakslag för europaförsäljningen – Volvo går framåt

Efter flera månader av positiva försäljningsresultat har den europeiska bilmarknaden börjat backa. I april noterades den första nedgången på tio månader. Men Volvo trotsar trenden och visar god form.

Minus 6,9 procent. Så gick det på den europeiska nybilsmarknaden i april. Försäljningen sjönk i april jämfört med samma måndag i fjol, det är första gången på tio månader, enligt det europeiska branschorganet Acea. Enligt Acea beror nedgången inte så mycket på att européerna köpte få bilar i april i år, utan att vi köpte väldigt många i april i fjol. Då hade många länder kommit igång med olika subventioner och skrotpremier för att sätta fart på nybilsförsäljningen. Nu har tiden löpt ut för de flesta subventionerna, vilket i kombination med det ekonomiskt instabila läget i södra Europa har drabbat nybilsförsäljningen kraftigt.

De bulgariska bilförsäljarna hade det avgjort tuffast i april. Den bulgariska nybilsförsäljningen halverades jämfört med samma månad förra året. Även i Slovakien drabbades bilförsäljningen av en 50-procentig minskning. Desto muntrare miner var det sannolikt på Irland där man noterade en ökning med hela 95 procent. Även i Sverige var det uppåt i bilhallarna med en 40-procentig ökning.

För Volvo-folket är aprilsiffrorna rolig läsning. Volvo Personvagnar sålde drygt 21 000 bilar i april, vilket är en ökning med hela 36 procent. Med en uppgång på 39 procent var Nissan den tillverkare det gick bäst för. Desto mer synd är det om Fiat som tappade 28 procent av sin försäljning. Eftersom Saab inte längre faller under GM-koncernens stora vingar räknar Acea in Saab under fliken ”Övriga” och det går inte att läsa ut några exakta registreringssiffror för den svenska tillverkaren.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!