091125-eker-saab-dör

Bård Eker: Saab dör

Den misslyckade Saab-försäljningen är ett faktum och Saabs framtid är nu mycket oviss. Bård Eker, delägare i Koenigsegg Group och en av profilerna i affären, tror inte att Saab kommer att överleva.

 General Motors besked om vad man ska göra med Saab kommer tidigast nästa vecka då GM har ett styrelsemöte inplanerat. Källor till både Reuters och Bloomberg News säger att GM överväger att avveckla Saab som märke. Även Koenigsegg Groups delägare Bård Eker tror att Saabs framtid är mörk. I samtal med TT förklarar han varför Koenigsegg drar sig ur.

– Dessvärre måste vi göra så här. Det är trist men vi har insett att vi hinner inte med. Vi har för ont om tid för att få ihop affären. För att Saab skulle kunna leva vidare hade vi satt detta datum (30 november). Det datumet var en milstolpe och vi kommer inte att nå det, säger Eker till TT.

Koenigsegg har haft förhandlingar i gång på ett antal olika fronter. Affären har varit komplex och det är mycket som varit tvunget att klaffa.

– Vi har kanske inte varit tydliga nog med att förmedla komplexiteten i affären. Det har varit sex, sju olika konstellationer som skulle gå i samma takt. Vi får ta på oss ansvaret att vi inte varit flinka nog att förmedla budskapet att vi har dåligt med tid. Och hinner vi inte ikapp, så dör Saab, säger Eker till TT.

Bård Eker säger sig inte känna till någon annan möjlig köpare som kan ta över efter Koenigsegg. Rykten om eventuella köpare kommer troligtvis att cirkulera den närmaste tiden och redan har BAIC utmålats som ett alternativ. Beijing Automotive har haft ett finger med i Saab-affären som minoritetsägare i Koenigsegg Group och medfinansiär av Saab-köpet. Kanske tar den kinesiska jätten saken i egna händer och tar över den krisande svensken.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!