Foto: Mattias Rabe

Barn sitter ofta felvända i bilen – skaderisken ökar avsevärt

Barn som sitter framåtvända i bilbarnstol löper fem gånger större risk att skadas allvarligt vid eventuell kollision. Trots detta placerar en stor del av föräldrarna sina barn felvända i bilen.

Att låta barnen åka framåtvända i för tidig ålder kan leda till allvarliga konsekvenser vid en eventuell krock. Barn upp till minst fyra års ålder som sitter bakåtvända minskar risken för allvarliga skador med hela 90 procent.

Trots att statistiken är känd sedan tidigare är det ändå skrämmande många föräldrar som låter sina barn åka vända åt fel håll. Totalt handlar det om 30 procent av föräldrarna som låter barnen åka framåtvända. Bryter man ner det per åldersgrupp ser det ut som följer:

I åldersgruppen 0-2 år åker sex procent av barnen framåtvända.

I åldersgruppen 3-4 år åker 55 procent av barnen framåtvända.

I åldersgruppen 4 år åker hela 90 procent av barnen framåtvända.

NTF meddelar att polis- och sjukhusrapporter bevisar mer än dubbelt så hög frekvens av skador på rygg och nacke hos barn mellan 4 och 6 år än hos barn mellan 0 och 3 år.

Andelen barn 0-3 år med skador på rygg och nacke ligger omkring åtta procent. I åldersgruppen 4-6 år är motsvarande siffra 20 procent. Bland barn 7-10 år är andelen skador på rygg och nacke ännu högre.

Statistiken bygger på siffror insamlade från 3 061 olyckor mellan åren 2000 och 2011.

– NTF kan inte stå bredvid och tycka att detta är alarmerande längre. Därför har vi beslutat oss för att införa en certifiering, en sorts behörighetskrav på den person som säljer bilbarnstolar eller som på ett eller annat sätt sitter på en position där det i yrkesutövandet ingår att ge råd till föräldrar som berör barnsäkerhet i bil, säger Rickard Cosini som är kommunikationsansvarig på NTF.

Anledningen till att framåtvänt åkande är farligt i för tidig ålder är barns stora och tunga huvuden i förhållande till kroppen. Om en bil krockar kastas barnets huvud framåt och bakåt med våldsam kraft. En bakåtvänd stol fångar upp kraften och skyddar därmed bättre barnets huvud och hals som är betydligt känsligare än hos vuxna.

Barn rekommenderas att sitta i bakåtvänd bilbarnstol till minst 4 års ålder, gärna ännu längre (till femårsåldern).

22 maj är det Barnsäkerhetens dag

 som NTF och Volvia Försäkringar genomför årligen sedan 2009. Höjdpunkt den dagen är baklängesmarschen där förskolebarn över hela landet deltager, en manifestation för att hävda sin rätt att sitta säkert i bilen.I filmen nedan kan vi se skillnaderna på bakåtvänd respektive framåtvänd bilbarnstol vid krock. Notera barnets huvud och påfrestningarna för rygg och nacke.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Teknikens Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande!