100219-bästa saab-filmer

Bästa Saab-filmerna

Teknikens Värld har tillsammans med hyrfilmsajten Lovefilm tagit fram en topplista över de bästa Saab-tillfällena på film och tv. Inte helt oväntat är det Saab 900 Cabriolet som dominerar listan. Har du kanske någon ”Saab-film” som du skulle vilja lyfta fram?

Är det något bilmärke som har fått extra mycket uppmärksamhet världen över på sistone så är det Saab. Den svenska biltillverkarens vara eller icke vara de senaste månaderna har mobiliserat Saab-fantasterna och fått övriga att engagera sig som aldrig förr.

Saab är helt enkelt en bil som berör – väldigt många dessutom. Och det har den alltid gjort, även innan det senaste årets många turer kring försäljningen. Under många år har Saab-modeller figurerat i olika filmer och tv-serier. Ibland som en sorts huvudrollsinnehavare, ibland som birollsinnehavare.

Teknikens Värld har tillsammans med Nordens största hyrfilmsajt LOVEFiLM tagit fram en topplista över de filmer och tv-serier där Saab på något har haft en framträdande roll.

– Nästan alla svenskar har ett personligt Saab-minne, även vi på LOVEFiLM. Vi blev nyfikna på Saabs roll i film- och tv-världen och med hjälp av Teknikens Värld och våra egna medlemmar har vi tagit fram denna lista med Seinfeld i topp, säger Ira Gladnikoff, Nordenchef för LOVEFiLM.

– Saab var tidigt ute med en öppen modell. Redan 1986 kom Saab 900 Cabriolet som kvickt blev en statusbil på varmare breddgrader, speciellt i trakterna kring Hollywood. Detta anammade film- och tv-världen och få andra bilar har nått samma ikonstatus på filmduken som 900 Cabriolet, säger Mattias Rabe, webbredaktör på teknikensvarld.se.

Nedan ser du vår topplista med länkar till YouTube-klipp. Men du kanske har något att tillägga? Vilken film eller tv-serie med Saab i en framträdande roll skulle du vilja trycka in i listan? Eller varför inte presentera din egen topplista som en kommentar nedan… ordet är ditt!

Topplistan Saab-filmer

Seinfeld, tv-serie, 1989-1998

Saab 900 Cabriolet

”Black Saab rules” skanderar komedistjärnan Jerry Seinfeld och använde sin egen privata svarta 900 SE Cabriolet i den omåttligt populära tv-serien med samma namn. Andra Saab-bilar har också synts i den populära tv-serien, flera stycken på en och samma gång när George och Jerry besöker bilfirman.

Livet från den ljusa sidan, 1997

Saab 900 Cabriolet

En osannolik trio ger sig ut på en resa i en ljusblåmetallic 900 Cabriolet. Jack Nicholson är författaren Melvin, Helen Hunt fick en Oscars för sin roll som servitrisen Carol och Greg Kinnear gör den homosexuelle grannen vars kompis lånar ut bilen.

Sideways, 2004

Saab 900 Cabriolet 

Miles tar sin avdankade skådespelarkompis på en weekendresa genom Kaliforniens vindistrikt. Miles älskade röda Saab 900 Cabriolet från 1987 kraschas till sist i ett försök att bortförklara en otrohetsaffär. 

Dum & Dummare, 1994

Saab 900 och 9000 CS

Världshistoriens två dummaste kompisar gör en resa till Aspen, Colorado. I birollerna ser vi både 9000 CS som polisbil och en 900. 

High Fidelity, 2000

Saab 900 Cabriolet

Saabs största filmstjärna 900 Cabriolet agerar i denna kultrulle, baserad på Nick Hornbys romansuccé, mot musiknörden Rob Gordon som porträtteras av John Cusac.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer