090807-nya-prius-batterier

Batterier flaskhals för nya Prius

Världens största biltillverkare Toyota känner av lågkonjunkturen med miljardförluster som följd. Men ljuset i mörkret stavas främst nya Prius som är en försäljningssuccé. Tyvärr kan inte produktionstakten ökas då batteritillverkningen släpar efter, liksom leveranstiden.

– Nya Prius har varit alltför populär vilket sätter en del av våra kunder i kläm. Våra fabriker jobbar övertid på full kapacitet, sa Toyota-chefen Takahiko Ijichi under företagets kvartalsredovisningsmöte häromdagen.

Med att kunderna hamnar i kläm syftar han på leveransen av batterier som inte är i fas med bilproduktionen.

– Batteriproduktionen måste öka för att vi ska kunna skruva upp produktionstakten av nya Prius.

Som det är nu måste kunder på vissa marknader som beställt en ny Prius vänta upp till sex månader eller mer innan de får sin bil levererad.

I dagsläget kan Panasonic EV Energy, som tillverkar batterierna, leverera en halv miljon batterier årligen. Därmed kan man inte tillverka fler exemplar än så av den populära hybridbilen.

Någon expandering av produktionslinorna är inte intressant för Toyota för tillfället, inte förrän batterileverantören har utökat sin kapacitet, vilket blir tidigast om ett år. Panasonic EV Energys plan är att kunna tillverka en miljon batterier årligen från och med nästa sommar.

Läs mer

Test och provkörningar

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!