071123-led-natt-ljus-väg

Bättre koll på vägen med ny teknik

Ibland kan det vara svårt att hålla koll på vägens sträckning under natten. Därför testas en ny teknik i England som bygger på lampor med lysdiodteknik som är placerade i vägbanan. Testresultaten visar att olyckorna på natten har minskat med 70 procent.

I England testas just nu en ny uppfinning på 120 olika vägsträckningar runt om i landet. Astucia SolarLite, som uppfinningen heter, är små lampor med lysdiodteknik (LED) som placeras längs med vägbanans kanter och mitt. Dessa markerar vägbanan, likt en start/landningsbana, under natten för att bilförarna ska kunna se vägens sträckning en bra bit framåt. De små lamporna har solceller som fångar upp solens energi under dagen för att sedan kunna lysa upp om natten. Detta ger en förmodad livslängd på åtta till tio år och är under den perioden relativt underhållsfria.

Med hjälp av Astucia SolarLite kan man se vägens sträckning på upp till 900 meters avstånd. Det är ungefär tio gånger mer än vid användande av vanliga reflexstolpar som i bästa fall kan synas på upp till 90 meters avstånd.

Den ökade synligheten förlänger förarens ”längsta möjliga reaktionstid” från 3,2 sekunder till 30 sekunder vid farter på 96 km/h. Detta enligt de studier som gjorts i England när tekniken har testats.

De lokala myndigheterna i England som har testat tekniken har rapporterat att de nattliga olyckorna har minskat med upp till 70 procent.

Frågan är när och om denna teknik kommer till Sverige. En idé kan kanske vara att satsa lite av alla pengar som går till fartkameror.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!