080306-bensin-e85-diesel

Bensin minskar och E85 ökar kraftigt

Det höjda priset gör att försäljningen av bensin minskar. I januari såldes 5,6 procent mindre bensin än samma månad förra året. E85 noteras för en rejäl ökning på hela 152 procent.

E85 fortsätter att ta marknadsandelar från bensin och diesel, visar preliminär statistik från Svenska Petroleuminstitutet (SPI), som för fortlöpande statistik över bränsleförsäljningen. Det är framförallt bensinen som får ge plats för etanolbränslet. I januari i år såldes cirka 367 000 m3 jämfört med cirka 389 000 m3 under fjolårets januarimånad.

- En minskad bensinförsäljning är en trend som vi sett under längre tid, men minskningen i januari var ovanligt kraftig, säger Ulf Svahn, VD på SPI.

Dieseln minskar också, om än i högst marginell omfattning. I januari förra året såldes cirka 361 000 m3 jämfört med cirka 360 000 m3 i år. Faktum är att det enda drivmedlet som ökat i försäljning jämfört med föregående år är E85. Under årets första månad såldes 11 500 m3, jämfört med cirka 4 600 m3 under föregående års januarimånad, vilket motsvarar en ökning på hela 152 procent. Men det hjälper inte den totala drivmedelsförsäljningen.

– Totalt har försäljningen av drivmedel, bensin, diesel och E 85 minskat med 2 % jämfört med i januari föregående år, säger Ulf Svahn.

Den kraftiga ökningen för E85-bränslet kommer naturligtvis inte som någon överraskning. Etanolbilarna ökade kraftigt i antal under fjolåret och kommer säkert att fortsätta göra det, mycket tack vare miljöbilspremien på 10 000 kronor. Hur det blir med den framöver återstår att se. Nyligen avslöjades att budgeten för miljöbilspremien inte håller för fem öre.

Regeringens budget för miljöbilspremierna håller inte

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Teknikens Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande!