Foto: Andreas160578

Bensin och diesel nu över 16 kr/l för första gången

I dag har vi nått en milstolpe i svensk drivmedelsprissättning. Både bensinen och dieseln kostar nu över 16 kronor per liter.

För ett par dagar sedan uppmärksammade vi att priset för bensin och diesel lade sig på en rekordhög nivå efter en prisjustering om tio öre. 15,96 kronor per liter bensin och 15,86 kronor per liter kostade det då, för bara två dagar sedan. Aldrig tidigare hade svenska bilister skådat så höga literpriser – tills i dag.

För i dag har bensinbolagen höjt priserna med 20 öre per liter vilket gör att 95-oktanig blyfri bensin kostar 16,16 kronor och diesel 16,06 kronor på bemannade stationer. På obemannade stationer är priser 16,01 kronor för bensinen och 15,91 kronor för dieseln.

Det är alltså första gången i historien som bensin och diesel i Sverige kostar över 16 kronor. Och högre lär det bli ju närmare semestertider vi kommer.

Grundpriset för en liter bensin, vilket inkluderar råoljeinköp, raffinering och hanteringskostnader, ligger runt sex kronor. Resterande cirka tio kronor är olika skatter samt moms på totalsumman.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!