090224-bensinbilar-minskar

Bensinbilarna blir allt färre – samtidigt minskar etanolen

Antalet nya bensindrivna och dieseldrivna bilar minskade kraftigt förra året. Samtidigt ökade nyregistreringarna av alternativt drivna bilar. Trots det fortsätter försäljningen av E85 att rasa.

 Antalet nyregistrerade bilar med bensin som drivkälla minskade förra året med knappt 70 000, vilket motsvarar en nedgång på 38 procent. Det framgår av ny statistik från Statens institut för kommunikationsanalys, SIKA. Även dieselbilarna minskade förra året, om än inte lika mycket. Dieselbilarnas nedgång stannade på 14 procent, medan antalet nya personbilar med dubbla bränslen, b  ensin och etanol, bio- eller naturgas ökade med 59 procent under 2008.

Det ser alltså ut som att de svenska bilköparna är på väg att överge bensinen som drivmedel. Det samma kan dock inte sägas för bränsleköparna. För samtidigt som de alternativt drivna bilarna, framförallt flexifuelbilar, ökade kraftigt förra året, fortsätter E85-bränslet att rasa i försäljningsstatistiken. Sedan september förra året har etanolen rasat kraftigt och det ser inte ut att finnas något stopp. Under årets första månad minskade försäljningen av E85 med 55 procent jämfört med januari 2008. Det visar preliminär statistik från Svenska Petroleuminstitutet, SPI. Bensinförsäljningen minskade också i januari, men inte med mer än fyra procent. Dieselförsäljningen ökade marginellt med 0,75 procent.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!