Bensinpris blyfri 95 14,88 kronor per liter

Bensinen rekorddyr – 14,88 kr/l

Det räckte inte med en höjning av bensinpriset med tio öre för några dagar sedan. I dag höjde de ledande bensinbolagen priset med ytterligare 20 öre till 14,88 kronor per liter. Nytt svensk rekord! Och fler höjningar är att vänta.

I april 2011 nådde literpriset på 95-oktanig blyfri bensin rekordhöga 14,78 kronor. Om det sved i plånböckerna då så svider det än mer nu då de ledande bensinbolagen i Sverige under måndagen höjde priset på blyfri 95 till 14,88 kronor, alltså 20 öre högre än innan prisjusteringen. Så högt har literpriset aldrig tidigare varit i Sverige.

I många undersökningar brukar svenskarna säga att 15 kronor per liter är gränsen för vad man kan uthärda som bilist. Den magiska gränsen kommer med största sannolikhet att sprängas inom kort. Experter spår att bensinpriset kommer att närma sig 16 kronor per liter under våren och lagom inför sommarens semestrar.

Dagens höjning sägs bero på många faktorer. Dels är vi inne i en period då västvärldens bilister kör mer, dels är det problem och konflikter i oljeproducerande länder, bland annat Iran och Nigeria. Dessutom sägs ett konkursdrabbat raffinaderi har påverkar priset i negativ riktning.

Dieselpriset höjdes samtidigt som bensinpriset, dock endast med tio öre. Det innebär att en liter diesel i dag kostar 14,78 kronor.

Under tisdagen, dagen efter höjningen till nya rekordnivån, sänkts bensinpriset med tio öre till 14,78 kronor per liter.

Diskutera: Vad anser du om literpriserna på bensin och diesel? Är du nöjd eller vill du se höjningar alternativt sänkningar?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!