080104-dyrare-bensin

Bensinen väntas bli dyrare

På onsdagen passerade oljan den magiska gränsen 100 dollar per fat. För bilister innebär det en sak – dyrare bensin. Inom ett par månader väntas priset passera 13 kronor per liter.

Våldsamheter i Nigeria, mordet på Pakistans oppositionsledare Benazir Bhutto och de låga lagernivåerna i USA är alla faktorer som har bidragit till att priset på råolja är rekordhögt. Och det finns inget som talar för någon återgång till lägre nivåer, det mest troliga är att det fortsätter uppåt.

Som en följd av det rekordhöga råoljepriset är naturligtvis även bensinen rekorddyr. I dagarna ligger literpriset på bemannade stationer på 12,58 kronor. Jämfört med årsskiftet 06/07 är det en uppgång på 1,90 per liter eller 18 procent. Motormännens presschef Tomas Nilson säger till e24.se att han är mycket bekymrad. Han säger att det är oroande med så höga ingångsvärden i en period som normalt brukar ha låga prisnivåer. Han menar att det som talar för att oljepriset stiger ännu mer är den sedvanliga säsongseffekten med stigande priser framåt vårkanten.

Tomas Nilson tror att smärtgränsen redan är passerad för många svenskar. Men han tror inte att det kommer att ha någon effekt på vårt bilåkande.

– Det mesta av svenskarnas bilåkande utgörs av nödvändiga resor, i många fall till och från jobbet. De enda som kan dra ner på bilismen är storstadsbor. Men så fort man kommer ut i landsbygden utgör kollektivtrafiken inget bra alternativ. Undersökningar visar att dyrare bensin innebär att man drar ner på annat i stället, såsom fritidsresor, nöjen och mat, avslutar Tomas Nilson till e24.se.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!