060119_bensin Foto: SPI

Bensinförsäljningen neråt under 2005 - diesel upp

Bensinförsäljningen slutade neråt 2005, dieseln uppåt och 2,5 procent av drivmedlen är förnybara bränslen. Det meddelar Svenska Petroleum Institutet i sin rapport för 2005.

Bensinförsäljningen såg en minskning med 0,9 procent under 2005 jämfört med 2004. Samtidigt steg dieselförsäljningen. 

Det meddelar Svenska Petroleum Institutet (SPI) när de presenterade sin helårsrapport för 2005. Sverige var dessutom enda land i EU som nådde unionens referensnivå på minst två procents andel förnybara bränslen.

Dieselförsäljningen sjönk i december med 4,2 procent jämfört med samma månad 2004, men det påverkade inte helårsförsäljningen märkbart. Totalt för 2005 hade dieselförsäljningen en uppgång med 5,7 procent. Det är tionde året i rad som dieselförsäljningen ökar.

Låginblandningen av Etanol i bensin är det som mest bidragit till att Sverige klarar EU: s "2 procentgräns". Fem procents etanolblandning är standard i Sverige och det såg till att Sverige använder sig av 2,5 procent förnybara bränslen.

- Låginblandning ger snabb effekt med stora volymer på ett kostnadseffektivt sätt. Fyra femtedelar av dessa 2,5 procent förnybara bränslen kommer från låginblandningen, säger Ulf Svahn, VD på SPI.

Totalt såldes 5,5 miljoner kubikmeter bensin under 2005.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!