051221_bensin

Bensinförsäljningen sjunker - etanol ökar

Bensinförsäljningen fortsätter att sjunka, det meddelar Svenska Petroliuminstitutet. Dieselförsäljningen som haft stark uppgång under året avstannar och etanolen fortsätter öka.

Bensinförsäljnignen fortsatte nedåt i november. Det visar ny statistik från Svenska Petroliuminstitutet(SPI). Jämfört med november förra året har försäljningen tappat 1,7 procent och utslaget över hela 2005 har försäljningen gått ner med 0,5 procent jämfört med 2004.

Dieselförsäljningen som varit uppåt hela året stannar nu av och är lika stor som i november 2004. Över hela 2005 är det dock en uppåtgång på 6,6 procent.

Ulf Svahn, VD på SPI förklarar bensinens nedåtgång med de höga priserna:

- De höga bensinpriserna är en trolig förklaring till den sjunkande bensinvolymen. Förmodligen har också en övergång till diesel och förnybara bränslen med saken att göra, säger han.

Etanolen har fått en markant ökning i år. Detta sedan man började med låginblandning, det vill säga att blanda ut 95 oktanig bensin med fem procent etanol.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!