Bensinmackar inför förskottsbetalning

Allt fler bensinmackar inför förskottsbetalning, rapporterar TT. Bakgrunden är det växande problemet med smitare.

Förra året stals bensin för åtskilliga miljoner efter att kunder åkt utan att betala. Och allt fler mackar inför nu förskottsbetalning, rapporterar Tidningarnas Telegrambyrå.

Hittills har knappt 7 700 drivmedelsstölder polisanmälts, en ökning med över 2 000 fall, eller 36 procent, jämfört med förra året. Men mörkertalet är mycket stort – enligt branchorganisationen Svensk Bensinhandel inträffade förra året hela 46 000 smitningar, motsvarande 38 miljoner kronors värde.

Men många handlare är tveksamma till att införa förskottsbetalning, på grund av risk för minskad lönsamhet. ”Handlarna är beroende av att kunden går in i butiken och köper kaffe eller korv”, säger Robert Dimmilich, vd på branschorganisationen till TT. Samtidigt är han övertygad om att branschen som helhet kommer att behöva införa förskottsbetalning. ”Om det tar tre, fem eller tio år vågar jag inte sia om. Men om trenden fortsätter kommer det att ske.”

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!