090106-bentley-gtc-speed

Bentley Continental GTC Speed – lyxcabben ökar farten

Speed är efternamnet som kännetecknar extra fartig karaktär hos ett par Bentley-modeller, nämligen GT Speed och Flying Spur Speed. Nu kompletteras duon av en tredje broder – öppna GTC Speed som därmed går om Azure T som snabbaste öppna Bentleyn.

Häromdagen skrev vi om hur Hamann, i sina ögon, förbättrat Bentleys Continental GT Speed genom bodykit och förmodad motortrimning. Inte ett helt lyckat resultat enligt de flesta av er som kommenterade artikel. Men denna artikel handlar inte om någon extern trimfirmas resultat – i stället handlar den om nya Bentley Continental GTC Speed, helt och hållet försedd med äkta Bentley-power.

I Speed-utförande får öppna Continental GTC hela 610 hästkrafter och 750 newtonmeter i maxvrid, precis som sina andra Speed-syskon GT Speed och Flying Spur Speed. Detta gör GTC Speed till Bentleys snabbaste cabriolet. Tidigare var det ju Azure T som var snabbast och starkast med sina 500 hästkrafter under huven.

GTC Speed mäktar med 322 km/h i toppfart, några få km/h lägre än sitt takförsedda syskon, och 0-100 km/h går på respektabla 4,5 sekunder.

Speed-uppgraderingen innebär också några detaljer som skiljer sig från vanliga GTC. Det rör sig om den mer upprätta grillen i mörkt krom à la Speed (ljust krom går att få om man vill), sänkt fjädring med tio millimeter fram och 15 bak, större luftintag under grillen, fetare ovala dubbla ändpipor, liten bakvinge, nya 20-tumsfälgar som gömmer nya feta bromskivor – 420 millimeter fram och 356 millimeter bak. De största fabriksmonterade skivorna på en ”standardbil” i dag, sägs det. Speed innebär också en uppdatering av insidan med bland annat nya material, ny ratt, hålborrade fotpedaler och mycket annat. Två nya exteriöra färger lanseras i samband med nya GTC Speed. Totalt finns det nu alltså 17 olika kulörer att välja mellan.

Sprillans nya Bentley Continental GTC Speed väntas debutera på Detroitsalongen denna månad. Försäljningen startar sannolikt mot sommaren då det handlar om en cabriolet. Prislappen är okänd, men räkna med minst 2,3 miljoner om du vill åka sommarens flottaste cab.

Läs mer

Provkörningar

TV-TV

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!