100218-bentley-supersports

Bentley Continental Supersports Cabriolet

Historiens snabbaste Bentley utan tak. Världens snabbaste fyrsitsiga cabriolet. Britterna kan skryta med mycket när de visar sitt etanolmonster Continental Supersports med tygtak i Genève.

 I Teknikens Värld nummer 4/2010 kunde vi läsa om Hans Hedbergs möte med den lättade och etanoldrickande super-Bentleyn. När Genèvesalongen drar igång i början av mars presenteras en ny version av Bentleys snabbaste modell någonsin och med den följer nya epitet. Bentley Continental Supersports Cabriolet är Bentleys snabbaste cabriolet hittills och samtidigt världens snabbaste cabriolet med plats för fyra åkande.

Genom gälarna på motorhuven kan man skymta den magnifika W12-motorn på sex liter som levererar 630 hästkrafter och 800 Nm. Motorn är konverterad för att även kunna köras på E85 men någon effektsiffra vid etanoldrift finns inte angiven. Bentley uppger ingen förändring i prestanda jämfört med Coupén. 0-100 km/h går på 3,9 sekunder och toppfarten är 325 km/h. Etanolens miljömässiga vinster kan diskuteras men Bentley är i alla fall övertygade – etanolkonverteringen sänker de totala utsläppen, inte bara de från avgasrören, med upp till 70 procent.

Continental Supersports Cabriolet är 90 kilo lättare än vanliga Continental GTC. Detta tack vare lättviktsfälgar, kolfiberkeramiska bromsar, lättare stolar och kolfiberdelar här och där. Därutöver innebär Supersports-namnet att fjädring och styrning har uppgraderats såväl som fyrhjulsdriften som fördelar kraften mellan fram- och bakhjulen enligt proportionerna 40/60 för att motverka understyrning. Spårvidden baktill har ökat med 50 millimeter och ESP-systemet är inställt för att ingripa mer sällan vid lägre farter.

Test & provkörningar

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!