Bentley EXP 9 F

Bentley EXP 9 F – suv med brittisk smak

Det har ryktats länge, och nu på bilsalongen i Genève visar det sig att de talat sanning. Här är konceptbilen EXP 9 F – en fullsize-suv i Bentley-tappning.

Rykten om att Bentley varit i färd att utveckla en suv har gått till och från under flera års tid, något vi har skrivit om tidigare. Till slut har det nu visar sig att det i alla fall legat något korn av sanning i ryktena. På Genèvesalongen, som öppnat för pressen i dag, står nämligen en konceptbil i fullsize-suv-formatet i Bentleys monter. Bilen har det högst kryptiska namnet EXP 9 F, något som dock inte lär följa med den dag bilen kommer i produktion.

Utseendet kan väl i mångt och mycket sägas vara ganska förutsägbart, med vad som verkar vara väl valda delar ur Mulsannes och Continentals designpaletter omstöpta i suv-form. Lite småtrist kanske, men förmodligen ändå det som efterfrågas av Bentley-kunderna. Och inte alltför svårsmält för de som inte tyckt att en Benley-suv vore rätt väg att gå. Även interiört ser det ut som förväntat med tydlig Bentley-stil på tillvaron. 

Under huven sitter samma W12-motor på sex liter som vi känner sedan flera år från Bentley Continental, men med det intressanta alternativet att bilen kan få ta del av Bentleys nya V8-motor, som utökat med en elmotor och ett batteripack blir till en hybrid. 

Det är förresten inte första gången Bentleys märke sitter på en suv. Redan under det tidiga 1990-talet försågs ett antal Range Rover med Bentley-kaross, kallad Bentley Dominator, på uppdrag av sultanen av Brunei.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!