090130-bentley-prod-stopp

Bentley tvingas till långt uppehåll

2007 var ett rekordår för Bentley. 2008 var inte riktigt lika bra. För att inte lagren ska bli överfyllda tvingas Bentley stänga sin Crewe-fabrik i upp tillsju veckor. Stoppet påverkar 3 600 anställda.

 År 2007 såg det ljust ut för Volkswagen-ägda Bentley. De nya modellerna fick mycket uppmärksamhet och kunderna strömmade till. 2007 blev till och med Bentleys bästa år någonsin med en produktion på omkring 10 000 bilar. Nu ser det inte riktigt lika ljust ut längre. Precis som för de allra flesta biltillverkare var 2008 ett mycket tungt år för Bentley. Produktionen föll till 7 600 bilar på hela året, en minskning med 24 procent. Enligt Bentley själva kom den siffran inte som någon överraskning. Det var en väntad siffra som är likvärdig med resten av segmentet, uppger Bentleys talesman Mike Hawes. 

Nu kommer efterspelet. På grund av otillräcklig orderingång och risk för fullproppade lager tvingas Bentley dra ned på produktionen rejält. Fabriken i Crewe måste stå stilla ett antal veckor i mars och april. Tillverkningen av modellen Arnage ska ligga nere i sex veckor, medan Continental-tillverkningen tar en paus på sju veckor. 3 600 anställda påverkas.

Enligt Mike Hawes ska dock inga anställda behöva gå, inte heller ska deras löner påverkas. Bentley använder ett system där de anställda fortsätter att få betalt under produktionsstoppet, men tiden de inte arbetar måste de ta igen senare.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!