Bentleys 6,75 liters V8 ut – diesel in

Bentleys välkända V8 på 6,75 liter som tillverkats sedan 1959 är på väg ut. Framöver ska märkets toppmodeller ha den senaste tekniken från Volkswagen vilket innebär V12-motorer och eventuellt diesel.

Som teknikensvarld.se tidigare skrivit om planerar Bentley en hybriddrivlina till sin kommande suv som man gav en smygkik på i och med konceptbilen EXP 9 F. Nu kommer uppgifter från Bentley- och Bugatti-chefen Wolfgang Dürheimer att man planerar att skrota den V8 som funnits med i Bentleys motorutbud sedan 1959. 

 –Jag tror att V8:an på 6,75 liter kan utgå, säger Wolfgang Dürheimer till Car and Driver.

 I stället ska framtida flaggskeppsmodeller från Bentley få V12:or från Volkswagen under huven, men det lär dröja till nästa generation Bentley Mulsanne gör premiär.

 Utöver att byta ut den klassiska V8-motorn håller Bentley redan nu på att ta fram prototyper med dieselmotorer. Dieslarna kommer enligt Car and Driver inte bara hamna i den kommande suven, utan utvecklas även med i nästa generation sedaner i åtanke. 

 Exakt vilken oljebrännare man tänker sig är inte klart, men en kandidat kan vara Audis kommande turbodiesel-V8 som kommer till Audi A8 nästa år. Den tolvcylindriga dieselmotorn i Audi Q7 V12 TDI har slutat tillverkas och lär varken vidareutvecklas eller hamna i en Bentley.

 Återstår att se hur satsningen slutar. När huvudkonkurrenten Rolls-Royce frågade sina kunder om de kunde tänka sig diesel i framtida modeller blev svaret blankt nej.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr