071128-bertone-konkurs

Bertone räddat i sista stund

Endast dagar ifrån att gå i konkurs avslöjades det att den klassiska bilbyggaren Bertone hade ett sista äss i skjortärmen. För att rädda företaget säljs Bertone till Turin-grannen Gruppo Prototipo.

De senaste månaderna har det 95-åriga företagets överlevnad minst sagt hängt på en skör tråd. I november ansökte man om konkursbeskydd från den italienska staten och man fick hjälp at betala de anställdas löner. Men nu var det alltså dags för Bertones fall att tas upp i konkursdomstolen i Italien.

Så sent som i förrgår kväll tillkännagav dock företagets chef tillika familjens överhuvud Lili Bertone att det klassiska karosseriet säljs. Köpare är Gruppo Prototipo, som precis som Bertone har sin hemmabas i Turin. Gruppo Prototipo inriktar sig på att testa ej produktionsklara modeller åt olika biltillverkare. Den berömda höghastighetsbanan Nardo ägs för övrigt av företaget. Sedan sent 1990-tal har man testat många av Fiatgruppens bilar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!